čtvrtek 3. prosince 2009

Seznamování přes internet - postřehy

Koupím kolo, zn.: mlýnský

Pryč je čas tištěných inzerátů! Lidé, kteří hledají spřízněnou duši, se už dávno přesunuli na internet. Přeci jen je to pohodlnější, rychlejší, je možné být on-line třeba i v práci a v reálném čase komunikovat se spoustou lidí.

Na českých seznamovacích portálech jsou denně statisíce lidí on-line. Jaká je však jejich úspěšnost?

Najít životního partnera je velice pracná záležitost. Pokud tomu nevěnujete dostatek času a energie, žádný partner nebude. Většinou se pohybujeme ve stále stejném okruhu lidí, ať už kolegů, nebo přátel. Šance, že potkáme někoho nového, je velmi malá. I náhod je v dnešním uspěchaném světě čím dál tím méně a myslet si, že vás ten pravý protějšek osloví na ulici, je spíše naivní.

Představa lásky přes internet se někomu zamlouvá, někomu ne. Podle psychologů je to rozhodně lepší cesta, než nedělat nic. Hlavně ženy (navzdory dnešní emancipaci) mají stále tendenci čekat na prince na bílém koni. Ale ten se většinou sám od sebe neobjeví. Realita je bohužel taková, že většina mužů raději skočí padákem z letadla, než aby oslovili neznámou ženu, která se jim líbí, a riskovali její odmítnutí. I proto jsou internetové seznamky vhodnou a nekomplikovanou alternativou.


Předsudky

Navzdory pokroku a rozvoji internetu se stále většina lidí brání myšlence seznamovat se jinak než v nějakém baru, v práci nebo přes přátele. V lidech je hluboce zakořeněné, že seznámení přes internet je něco, za co by se měli stydět. Pak vznikají komplikované historky „jak jsme se seznámili“, které jsou oficiálně sdělovány rodině a přátelům. Tento trend převládá hlavně v menších městech a na venkově.


Schovaní za písmenky

Seznamování přes internet poskytuje anonymní bezpečí, se kterým je potřeba se naučit zacházet. Je potřeba si uvědomit, že jde vysloveně o virtuální seznamování, nikdy nevíte, kdo se za těmi písmenky na monitoru skrývá. Dotyčný se může prezentovat v takovém světle, v jakém chce. V realitě hodnotíme člověka i podle fyzického vzhledu, mimiky a jiných neverbálních signálů, které nám mohou hodně prozradit. V tomto případě to odpadá.

Zároveň můžeme komunikovat ve chvíli, kdy máme čas a dobrou náladu, i to může celkový dojem značně zkreslit.

Z představy, kterou si o svém protějšku po čase vytvoříme, většinou velmi tvrdě vystřízlivíme hned na prvním setkání. Tímto zklamáním prošel asi každý. Dobrou radou proto může být – snažte se sejít co nejdřív a neplýtvejte čas zbytečným dopisováním. Existuje totiž velké procento těch, kteří seznamováním přes internet jen zahánějí stereotyp, baví se anebo hledají rychlé a nekomplikované známosti.


Výhody anonymity

Když dostanete zprávu od člověka, který vám je nesympatický, nemusíte mu vůbec odpovědět. A to bez výčitek svědomí, že se chováte neslušně. Pokud zas někdo ignoruje váš zájem, nemusí vás to trápit a zkoušíte to dál. Měli byste to brát jako hru a emoce byste měli investovat až po prvním osobním setkání.

Žádné komentáře:

Okomentovat